Alueen ladut, retkeily- ja virkistysreitit

Piirroskuva

Pelkosenniemen kunnan alueella on useita retkeily- ja virkistyskäyttöön tarkoitettuja kohteita ympäri vuoden. Kohteita ylläpidosta huolehtii kunta, alueen yritykset ja yhdistykset tai metsähallitus. Kohteita voi selata kätevästi erilaisista reitti- ja karttapalveluista, kuten retkikartta.fi -sovelluksesta.

Alueen ladut, retkeily- ja virkistysreitit

Piirroskuva

Pelkosenniemen kunnan alueella on useita retkeily- ja virkistyskäyttöön tarkoitettuja kohteita ympäri vuoden. Kohteita ylläpidosta huolehtii kunta, alueen yritykset ja yhdistykset tai metsähallitus. Kohteita voi selata kätevästi erilaisista reitti- ja karttapalveluista, kuten retkikartta.fi -sovelluksesta.

 • Kirkonkylän ja Suvannon ladut ja talviretkeilyreitit

  Kirkonkylän ja Suvannon puolella on tällä hetkellä kymmenien kilometrien verran perinteiselle hiihtotavalle latuja. Ladut ovat käytössä ja ajetaan aina tarvittaessa, pääsääntöisesti lumisateiden jälkeen. Latujen ylläpidosta vastaa kunnan tekniset palvelut ja elinvoimapalvelut.

  Latukartta

  Kirkonkylän puoleisella latu kiertää Kurkihyppyläntien mutkan kautta aina Kilpiaavan lintutornille asti. Rengasreitiltä voi jatkaa matkaa myös Maaherran laavulle asti.
  Kirkonkylän ladun tiedot

  Arvospuolella sijaitsevaa latua pitkin pääsee Kuikkavaaran laavulle asti. Latu lähtee Vuotoksentien varresta. Reitin pituus on noin 12,4 km. Huom! Arvospuolen ladulla Kortelahden alapuolella latu on pidemmältä matkalta poiskäytöstä monesta kohtaa.
  Arvospuolen ladun tiedot

  Suvannon kylän latu kulkee kylän keskustasta. Ladulle pääsee Mattilan tai Perälän kohdalta. Reitin pituus on noin 6km.
  Suvannon ladun tiedot

  Pyhä-Luoston ladut

  Pyhä-Luoston kansallispuiston maisemissa on yhteensä 150 kilometriä latuja ja Luoston ja Pyhän ladut ovat yhteydessä toisiinsa. Vaihtoehtoja riittää helpoista tasamaan laduista retkilatuihin ja vaativiin hiihtotreeneihin asti. Suurin osa hoidetuista laduista soveltuu sekä perinteisellä että luistelutyylillä etenemiseen. Pyhätunturin ensilumenlatu (2 900 m) avataan jo varhain syystalvella perinteiselle ja luistelutyylille. Pyhällä on myös koiralatu. Selvitä sallitut koiralatuosuudet alla olevasta linkistä.

  Tutustu Pyhä-Luoston latuihin!

  Pyhä-Luoston alueen talvipyöräilyn ja lumikenkäilyn reitit

  Tutustu Pyhä-Luoston alueen talvipyöräilyn ja lumikenkäilyn reitteihin 

   

 • Pururata
  Valaistu pururata löytyy kirkonkylän tuntumasta. Reitti lähtee päiväkodin (osoite Kouluntie 9) takaa ja se on noin yhden kilometrin pituinen. Pururadalla on esteetön laavu ja käymälä. Reitin ympärillä menee myös yhdeksän väyläinen frisbeegolf-rata.

  Kilpiaapa
  Kilpiaava on Suomen kymmeneksi suurin aapasuo, joka sijaitsee kirkonkylän tuntumassa. Ulkoilureitti lähtee päiväkodin sivusta ja reitti on yhteen suuntaan noin 3km. Reitillä on kaksi tulipaikkaa, pururadalla oleva laavu on esteetön. Lisäksi kilpiaavan suo elämää on mahdollista seurata live-lähetyksestä alla olevasta linkistä. Ylläpidosta vastaa Pelkosenniemen kunta.
  Reitin tiedot (vain kesäreitti, ei näy talvella)
  Live-lähetys
  (Huom! Live-lähetys on toistaiseksi poissa käytöstä teknisten haasteiden vuoksi. Ongelmien ratkaisemiseksi varaamme vuoden 2024 budjetista rahaa.)

  Kuikkavaara
  Kuikkavaara sijaitsee kirkonkylän tuntumassa Arvospuolella. Kuikkavaaralla on kota johon pääsee kesäisin kävellen ja talvisin latua pitkin. Ylläpidosta vastaa Pelkosenniemen kunta.
  Reitin tiedot

  Sokanaapa
  Sokanaapa on yksi alueen suosituimmista lintutorneista. Lintutornille johtavalle reitille pääsee Savukoskentien tuntumasta. Ylläpidosta vastaa metsähallitus.

  huom! Metsähallituksen Luontopalvelut on sulkenut asiakasturvallisuussyistä Sokanaavan luontopolun ja lintutornin kesällä 2024. Sekä pitkostetulla reitillä että lintutornissa havaittiin lahovaurioista johtuvaa merkittävää putoamis- ja/tai kompastumisvaaraa, eikä rakenteiden turvallisuutta voida siksi taata. Sulku on voimassa toistaiseksi.
  Reitin tiedot

  Nivatunturi
  Pelkosenniemen ja Savukosken kuntien rajalla sijaitsevan Nivatunturin huipulle johtaa kesäretkeilyreitti ja talvisin moottorikelkkareitti. Pelkosenniemen puolelta kulku tapahtuu Matalaisentien kautta. Matalaisentietä ajetaan n. 14 km retkeilyreitin alkuun. Retkeilyreitti on reittiluokitukseltaan vaativa reitin pituuden ollessa 2,5km suuntaansa. Vaativaksi reitin tekee rakkakivikko ja jyrkät nousut.

  Nivatunturin huipulla on uusi päivätupa, vanha palovartijan maja, huussi ja liiteri. Päivätuvassa on kamina, kaasuhella ja laveri. Tuvan pihalla on nuotiopaikka.

  Nivatunturi
  Nivatunturi
  Nivatunturi
  Nivatunturi
 • Pyhätunturilla on paljon erilaisia retkeily- ja virkistyspaikkoja eri tasoisille liikkujille. Lisätietoja kohteista ja lisää reittejä löydät: Pyhä-Luoston reitit – Luontoon.fi

  Aittakuru

  Aittakurun kesäretkeilyreitti kulkee Pyhän hotellilta. Kesäretkeily reitin pituus on 2km. Myös Soutajantien kupeesta pääsee kätevästi aittakurun kesäretkeily reitille. Aittakurussa on myös lava jossa järjestetään tapahtumia.

  Reitin tiedot

  Isokuru

  Isokuru sijaitsee Kultakeron ja Ukonhatun tunturihuippujen välissä. Kurun pohjalla olevaa puista kävelysiltaa pitkin pääset Pyhänkasteenlammelle ja -putoukselle. Isokurun reitin pituus on 3km.

  Reitin tiedot

  Soutaja

  Soutajatunturi lähtee Pyhäjärven kupeesta, reitin pituus on 15km ja siellä on kota. Reittiä voi käyttää myös maastopyöräilyyn sekä talvisin lumikenkäilyyn.

  Reitin tiedot

  Noitatunturin valloitus

  Noitatunturin valloituksen rengasreitin lähtöpiste on luontokeskus Naava. Reitin pituus on 14.5km ja se on vaativa mm. tunturin, kivikkoisuuden ja jyrkän nousun vuoksi.

  Reitin tiedot

  Tunturiaavan luontopolku

  Tunturiaavan luontopolun lähtöpiste on luontokeskus Naavasta. Reitti on 7km pitkä ja matkan varrella on myös tiaislaavu jossa on kuivakäymälä ja liiteri.

  Rykimäkuru

  Rykimäkurun lähtöpiste on Pyhä-Luoston maantien varrella Rykimäkeron pysäköintialueella (n. 19km Pyhältä Luoston suuntaan). Reitin pituus on 12-14km. Reitin varrella näkee seudun komeimman rotkolaakson Rykimäkurun.

  Reitin tiedot

Hiihtoa koiran kanssa ladulla

Koirat retkeilyssä mukana

Koiran kanssa voi kulkea siellä, missä ihminenkin voi liikkua jokamiehenoikeuksien nojalla.

Koirat on pidettävä pääsääntöisesti kuitenkin kytkettynä tai siten, että ne ovat välittömästi kytkettävissä aina 1.3. – 19.8. välisenä aikana. Taajama-alueilla koiran tulee lain mukaan ulkoilla aina kytkettynä.

Pyhän hiihtokeskuksen ja Pyhä-Luoston kansallispuiston alueella koiran kanssa kulkeminen on sallittua koiran ollessa kytkettynä. Koiran kanssa hiihtäminen on sallittu Pyhällä Korteselän lenkillä sekä Pyhäjärven kiertävällä latuosuudella.

Piirroskuva