Harrastusmahdollisuudet

Piirroskuva

Kunnassamme on kuntalaisille hyvinvoinnin tueksi monenlaisia vapaa-ajan viettomahdollisuuksia.

 • Pelkosenniemen Pyhätunturille rinteisiin on rakennettu alamäkipyöräreitti (valmistui kesällä 2024). Reitistä pääsee nauttimaan niin aloittelijat kuin kokeneetkin kuskit. Yläosa on vaikeusasteeltaan vihreä, ja reitin keski- ja alaosa ovat vaikeusasteeltaan sinisiä. Vaikeustasoltaan vihreä reitti on noin 150 metriä pitkä reitti.

  Hissiliput saat ostettua joko PyhäExpress-hissin ala-asemalta, PyhäStoresta tai hotelli Pyhätunturin vastaanotosta. Huomaa myös, että Rukan kesäkausikortti käy myös Pyhällä ja toisinpäin (vuonna 2024)! Tarkista Pyhätunturin sivuilta hissien ja rinteen aukioloajat.

  Jos matkassa ei ole mukana omaa pyörää, voit vuokrata sen helposti esimerkiksi Kultakero vuokraamosta.

  Reitti on rakennettu osana Alamäkireittejä tunturiin -hanketta, jota hallinnoi Pelkosenniemen kunta ja osarahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014 – 2020.

  Alamäkipyöräreitti
  Alamäkipyöräreitti
 • Ammuntasimulaattori sijaitsee Pelkosenniemen kirkonkylällä vanhalla alakoululla (Sodankyläntie 16). Laitteistoa pääsee käyttämään VPK:n tai metsästysseurojen kautta ja heillä on tiedossa vuorokalenteri, jolloin laitetta on mahdollista käyttää. Laitteisto asennetaan joka kerta erikseen käyttöä varten, joten sen vuoksi VPK:lla ja metsästysseuroilla on koulutettu henkilö, joka valvoo laitteen käyttöä. Ammuntasimulaattorin avulla voidaan harjoitella turvallista aseenkäyttöä ja kehittää ammuntataitoja.

  Ammuntasimulaattori on hankittu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman Leader-tuella vuonna 2023.

 • Pelkosenniemen frisbeegolfradat sijaitsevat kirkonkylällä koulun takana ja Pyhällä Pyhätunturin tasanteelta. Myös Kemijärvelle päin mentäessä Vuostimosta löytyy oma rata (osoite Sodankyläntie 3168-3174, E63-tien varrella).

  Frisbeegolf-radat

  suomenlatu.fi

  Frisbeegolf

 • Geokätköilyssä etsitään harrastajien mielenkiintoisiin paikkoihin piilottamia kätköjä GPS-laitteen avulla. Kätköjä voit etsiä myös pelkän kartan avulla ja piilottaa niitä myös itse. Pelkosenniemellä ja Pyhä-Luoston alueella geokätköjä on jo runsaasti: geocache.fi

  Geokätköily sopii kaikenikäisille ja sitä harrastetaankin kaikkialla maailmassa. Kätköjen etsiminen on myös hyvä liikuntamuoto, jossa askelia kertyy lähes huomaamatta. Yhdistä geokätköily vaikkapa eväsretkeen tai maisemien ihailuun! Kätköjen etsintä ja piilotus kuuluvat jokaisenoikeuksiin.

  Lue lisää lajista: luontoon.fi/geokatkoily , suomenlatu.fi

  Mukava tapa aloittaa kätköily on etsiä Pyhän lähikätköjä. Ne on piilotettu taajama-alueelle luontokeskus Naavan ja Hotelli Pyhätunturin lähiympäristöön, jotta koko perheen on helppo osallistua kätköjahtiin. Tarkemmat tiedot löydät Pyhän sivuilta kohdasta ”Lähikätköily”.

  Pyhän lähikätköt kartalla.

 • Jalkapalloa voi pelata esim. kirkonkylän monitoimikentällä (Koulutie 9) tai Suojalan kentällä(Kemijärventie 80).

 • Pelkosenniemen vesistöluonto muodostuu suurten jokien Kemijoen, Kitisen ja Luiron lisäksi useista sivujoista sekä Vuotoksen harju- ja suoalueen pienistä järvistä. Suurin järvi on Pyhätunturin alueella sijaitseva Pyhäjärvi.

  Kalastuslupia myydään Pyhän K-marketissa (Kultakeronkatu 4), Luontokeskus Naavassa (Luontotie 1), kirkonkylän apteekissa (Sodankyläntie 2) sekä Pyhäjärven nettikaupassa.

  Kalastus talvella

  Pelkosenniemi tarjoaa asukkaalleen runsaasti erilaisia kalastuskohteita. Kesäkalastajalle suuret joet, Kemijoki, Kitinen ja Luiro suovat mahdollisuuden kalastukseen veneestä ja rannalta. Rannalta kalastamiseen sopivat myös pienemmät joet, kuten Vuotos- ja Pyhäjoki. Alueelta löytyy lisäksi useita erikokoisia järviä ja lampia, jotka sopivat vapaa-ajankalastukseen ympärivuotisesti.

  Suurimpia järviä ovat Pyhäjärvi, Tuormusjärvi, Kotakkojärvi ja Siiamojärvi. Kitisen vesistössä on lisäksi yli 40 km pitkä Kohkosen tekoallas. Myös virtavesillä on mahdollista kalastaa ympäri vuoden. Talvikalastuksen yhteydessä tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen. Joet ja virtapaikat jäätyvät vaihtelevasti ja niillä liikkuminen edellyttää varovaisuutta ja hyvää paikallistuntemusta. Vesistöjen kalakantaan kuuluvat mm. ahven, hauki, harjus, taimen ja made.

 • Kansalaisopistot ovat kaikille avoimia oppilaitoksia, joissa voi oppia uusia tietoja ja taitoja. Useimmiten tarjontaan kuuluu taideaineiden, käsityön ja musiikin kursseja, kieli- ja kirjallisuuskursseja, kotitalouden, liikunnan ja tietotekniikan kursseja sekä yhteiskunnallisia aineita. Lisäksi kansalaisopistoissa järjestetään vuosittain paljon avoimia yleisöluentoja erilaisista aiheista. Kansalaisopistoon ei tulla suorittamaan tutkintoa, vaan opinnot perustuvat elinikäisen oppimisen periaatteeseen sekä ihmisen omaan haluun oppia ja kehittyä.

  Kuntalaiset voivat usein vaikuttaa kurssitarjontaan esittämällä omia toiveitaan ja opistojen kuuluukin lakisääteisesti vastata paikallisiin sivistystarpeisiin. Tästä johtuen kansalaisopistojen kurssitarjonta vaihtelee ja opistoissa on erilaisia painotuksia eri paikkakunnilla. Kurssitarjonta elää myös yhteiskunnallisten muutosten myötä.

  Katso paikalliset kansalaisopiston kurssitarjonnat

 • Koulun kerhotoiminnalla tarkoitetaan oppituntien ulkopuolista harrastustoimintaa. Toiminta on oppilaille vapaaehtoista ja maksutonta. Perusopetuksen yhteydessä oppilaille voidaan järjestää kerhotoimintaa. Kerhotoiminnan lähtökohtia ovat koulun kasvatukselliset, opetukselliset ja ohjaukselliset tavoitteet.

  Koulun kerhotoiminnan tehtävänä on lasten ja nuorten monipuolisen kasvun ja kehityksen tukeminen sekä oppilaiden osallisuuden lisääminen. Kerhotoiminnassa oppilailla on mahdollisuus tutustua erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin, saada onnistumisen, osaamisen ja ilon kokemuksia, soveltaa koulussa opittua, osallistua luovaan toimintaan sekä toimia monimuotoisesti vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

  Koulussamme tarjotaan sekä koulun kerhotoimintaa että harrastamisen Suomen mallin mukaista harrastustoimintaa.

  Pelkosenniemen kunta toteuttaa Harrastamisen Suomen mallin mukaista harrastustoimintaa, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia mahdollistamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

  Voit lukea lisää kerhotoiminnasta

 • Pelkosenniemen kunnan alakoululla on hyvä liikuntasali, joiden käyttö erilaisiin liikuntaharrastuksiin on maksutonta. Sali soveltuu esimerkiksi boulderointiin eli seinäkiipeilyyn. Salivarauksia voi tiedustella liikuntaneuvojalta.

  Kiipeilyseinä vanhalla alakoululla

 • Kirkonkylässä on kunnan ylläpitämä kuntosali. Kuntosalin (Sodankyläntie 17 A) kertakävijät pääsevät kuntoilemaan hakemalla avaimen lainaksi K-kaupalta (Sodankyläntie 8). Avain palautetaan K-kauppaan viimeistään klo 21 mennessä.

  Hinnasto:
  3€ / kerta
  20€ / kuukausi
  70€ / 1/2 vuotta
  110€ / vuosi

  Eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat puoleen hintaan!

  Maksutapana myös Epassi!

  Kirkonkylän kuntosalin avaimet ja muut siihen liittyvät kysymykset vapaa-aikaohjaajalta.

  Pyhätunturilla on myös kuntosali Hotelli Pyhätunturilla (Kultakeronkatu 21).
  Hotelli Pyhätunturin kuntosali

 • Pyhä-Luoston matkailukeskuksessa on laskettelurinteitä Pyhällä ja Luostolla, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Pelkosenniemen kirkonkylästä. Pyhän ja Luoston rinteet ovat vain noin 25 km päässä toisistaan, ja päiväretkiä kannattaa tehdä kumpaankin laskettelukohteeseen. Laskettelurinteiden parkkipaikkoja löydät kätevimmin Luontokeskus Naavalta. Ylätasanteen parkkipaikat on varattu hotellin, ravintoloiden, sekä PyhäStoren asiakkaiden käyttöön.

  Pelkosenniemen kunta, Pyhätunturin Hiihtokoulu ja Pyhätunturi Oy järjestävät yhteistyössä maksutonta lasketteluopetusta Pelkosenniemen kunnan lapsille ja nuorille. Lisätietoja

  Kirkonkylän ja Pyhän alueella on paljon latuja. Latuja ylläpidetään niin pitkälle kevääseen asti kuin mahdollista.
  Laduista lisätietoja

 • Pelkosenniemen kunnan alueella on useita lintutorneja, joista voi havainnoida erityisesti suolinnustoa.

  Kilpiaavan lintutorni

 • Kirkonkylän kaukalo sijaitsee osoitteessa Koulutie 9. Kaukalo on käytössä talviaikaan, heti kun kelit mahdollistavat kentän jäädytyksen. Kaukalo on vapaassa käytössä kaikille ja sen käyttö on ilmaista. Kaukalon yhteydessä on lämmitetty pukukoppi.Jääkiekko

   

 • Metsästysmahdollisuudet Pelkosenniemellä ovat erinomaiset. Pelkosenniemelle pienriistalupia myydään kahdelle alueelle: Itäinen ja läntinen Pelkosenniemi. Metsästysaluetta on 63730 hehtaaria. Lisäksi moni Pelkosenniemen kunnan alueella toimiva metsästysseura myy metsästyslupia alueelleen. Lisätietoa seuroista Pelkosenniemen Riistanhoitoyhdistyksen sivuilta. Kunnassa toimii useita metsästysseuroja.

 • Pelkosenniemen kunnan alueella on hyvä kelkkareittiverkosto, joka tarjoaa ajettavaa niin aloittelevalle kuin kokeneemmallekin kuskille. Eri pituiset kelkkasafarit ovat mainio vaihtoehto tekemistä kaipaavalle ja lajiin tutustumiseen. Moni safariyritys myös vuokraa kelkkoja. Naapurikunnista (Salla, Kemijärvi) löytyy freeridealueita sitä harrastaville.

  Huomioithan, että moottorikelkan kuljettajalta edellytetään vähintään T-luokan ajokorttia ja vähintään 15 vuoden ikää.

  Kelkkareittien huoltotiedot

  Reittihaku

  Uraluvat

 • Musiikkiopiston tehtävänä on musiikin perusopetuksen antaminen sekä musiikkialan ammatteihin aikoville että musiikin harrastajille toiminta-alueensa lapsille ja nuorille.

  Musiikkiopisto

 • Kunnan ylläpitämä pulkkamäki sijaitsee Pyhällä (Pyhäntie 1956). Talvella ks. pulkkamäki on valaistu.

  Pyhätunturi Oy:n rinteillä on myös valaistu pulkkamäki aina silloin tällöin Perherinteessä (rinne 13) ilmoitettuina aikoina silloin, kun mäessä ei lasketella ja hissi on suljettu. Laskea saa rinteen valaistua alaosaa, lähtö rinteen 14 (Skiway) sillan alapuolelta. Rinteessä liikkuu rinnekoneita ennen pulkkamäen alkamista, joten pulkkailu on sallittua vasta puoli tuntia rinteiden sulkeutumisen jälkeen. Huom! Pulkkamäkeä ei ole iltamäen aikaan.
  Rinnekartta

 • Maastopyöräily on hauska tapa retkeillä ja liikkua luonnossa. Pyöräilyä voi harrastaa hyvin monenlaisissa maastoissa omien taitojen ja kunnon mukaan. Laji sopii myös lapsille, nuorille ja iäkkäämmille. Kokeneemmalle harrastajalle lajin parista löytyy raskaampaakin kuntoilua, vauhdin hurmaa ja teknisiä ajohaasteita. Paikallisilta yrityksiltä voi vuokrata itselle sopivan fatbiken, maasto- tai sähköpyörän.  Maastopyöräily on jokaisenoikeus, mutta huomioithan, että kansallispuistoissa pyöräily on yleensä sallittu vain pyöräilyreiteillä.

  Tietoa maastopyöräilystä

  Pyöräily Pyhällä

  Bikeland

  Maastopyöräily

 • Ratsastus on monipuolinen harrastus, joka sekä vaatii että kehittää kuntoa, kehonhallintaa ja tasapainoa. Laji vaatii myös mielenhallintaa, sillä se perustuu ihmisen ja eläimen väliseen yhteistyöhön. Lähtökohta on hevosen hyvinvoinnista huolehtiminen, joten hyvät hevostaidot ovat tärkeä osa harrastusta. Ratsastajana ei tule koskaan valmiiksi, vaan lajissa riittää aina uutta opittavaa ja kehitettävää!

  Pelkosenniemellä ratsastamaan pääsee Lucky Ranchissa , osoite Pyhäntie 1210, Pyhätunturi

  Kemijärvellä Outisen ratsastuskeskus , osoite Sodankyläntie 1007

 • Pelkosenniemen kunnan alueella on useita retkeily- ja virkistyskäyttöön tarkoitettuja kohteita ympäri vuoden. Kohteita ylläpidosta huolehtii kunta, alueen yritykset ja yhdistykset tai metsähallitus. Kohteita voi selata kätevästi erilaisista reitti- ja karttapalveluista, kuten retkikartta.fi -sovelluksesta.

  Lisätietoja

 • Pelkosenniemen kunnan vanhalla alakoululla (Sodankyläntie 16) on hyvä liikuntasali, joiden käyttö erilaisiin liikuntaharrastuksiin on maksutonta. Sali soveltuu erilaisten pallopelien harrastamiseen mm. sähly, sulkapallo, sekä boulderointi (seinäkiipeily). Salivarauksia voi tiedustella liikuntaneuvojalta.

  Vanhan alakoulun liikuntasali Vanhan alakoulun liikuntasali

 • Skeittirampit sijaitsevat Pyhällä pulkkamäen juurella (Pyhäntie 1956) ja kirkonkylässä uuden koulun pihalla (Koulutie 9).
  Skeittiramppi Pyhällä

 • Kairalan Kajastus järjestää kesäisin kesätansseja.

 • Pelkosenniemeltä löytyy kaksi yleistä uimarantaa.

  Kirkonkylän uimaranta (Kemijärventie 80), rannalla grillikota, ulkokuntoilulaitteita, lasten keinuja sekä matonpesupaikka.

  Pyhäjärven Astelin rannalla (Pyhäntie 1610) on myös grillikota vapaasti käytettävissä retkeilyyn.

  Kirkonkylän uimaranta
  Kirkonkylän uimaranta
 • Monitoimikenttä (Koulutie 9)
  = koris, jalkapallo, skeittiramppi, lasten keinut, vaijeriliukumäki, yleisurheilu, liukumäki, pururata

  Suojalan nurmikenttä (Kemijärventie 80), Kirkonkylän uimarannan vieressä
  = jalkapallo, lentopallo