Harrastusmahdollisuudet

Piirroskuva
Hiihtäjä

Kunnassamme on kuntalaisille hyvinvoinnin tueksi monenlaisia vapaa-ajan viettomahdollisuuksia.

 • Ammuntasimulaattori sijaitsee Pelkosenniemen kirkonkylällä vanhalla alakoululla (Sodankyläntie 16). Laitteistoa pääsee käyttämään VPK:n tai metsästysseurojen kautta ja heillä on tiedossa vuorokalenteri, jolloin laitetta on mahdollista käyttää. Laitteisto asennetaan joka kerta erikseen käyttöä varten, joten sen vuoksi VPK:lla ja metsästysseuroilla on koulutettu henkilö, joka valvoo laitteen käyttöä. Ammuntasimulaattorin avulla voidaan harjoitella turvallista aseenkäyttöä ja kehittää ammuntataitoja.

  Ammuntasimulaattori on hankittu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman Leader-tuella vuonna 2023.

 • Frisbeegolfratoja löytyy kirkonkylältä ja Pyhätunturilta.

  Pelkosenniemen frisbeegolfradat sijaitsevat kirkonkylällä ja Pyhällä. Myös Kemijärvelle päin mentäessä Vuostimosta löytyy oma rata (osoite Sodankyläntie 3168-3174, E63-tien varrella).

  Frisbeegolf-radat

  suomenlatu.fi

  Frisbeegolf

 • Geokätköilyssä etsitään harrastajien mielenkiintoisiin paikkoihin piilottamia kätköjä GPS-laitteen avulla. Kätköjä voit etsiä myös pelkän kartan avulla ja piilottaa niitä myös itse. Pelkosenniemellä ja Pyhä-Luoston alueella geokätköjä on jo runsaasti: geocache.fi

  Geokätköily sopii kaikenikäisille ja sitä harrastetaankin kaikkialla maailmassa. Kätköjen etsiminen on myös hyvä liikuntamuoto, jossa askelia kertyy lähes huomaamatta. Yhdistä geokätköily vaikkapa eväsretkeen tai maisemien ihailuun! Kätköjen etsintä ja piilotus kuuluvat jokaisenoikeuksiin.

  Lue lisää lajista: luontoon.fi/geokatkoily , suomenlatu.fi

  Mukava tapa aloittaa kätköily on etsiä Pyhän lähikätköjä. Ne on piilotettu taajama-alueelle luontokeskus Naavan ja Hotelli Pyhätunturin lähiympäristöön, jotta koko perheen on helppo osallistua kätköjahtiin. Tarkemmat tiedot löydät Pyhän sivuilta kohdasta ”Lähikätköily”.

  Pyhän lähikätköt kartalla.

 • Jalkapalloa voi pelata esim. kirkonkylän monitoimikentällä (Koulutie 9) tai Suojalan kentällä(Kemijärventie 80).

 • Pelkosenniemen kunnan alakoululla on hyvä liikuntasali, joiden käyttö erilaisiin liikuntaharrastuksiin on maksutonta. Sali soveltuu esimerkiksi boulderointiin eli seinäkiipeilyyn. Salivarauksia voi tiedustella liikuntaneuvojalta.

  Kiipeilyseinä vanhalla alakoululla

 • Kirkonkylässä on kunnan ylläpitämä kuntosali. Kuntosalin (Sodankyläntie 17 A) kertakävijät pääsevät kuntoilemaan hakemalla avaimen lainaksi K-kaupalta (Sodankyläntie 8). Avain palautetaan K-kauppaan viimeistään klo 21 mennessä.

  Hinnasto:
  3€ / kerta
  20€ / kuukausi
  70€ / 1/2 vuotta
  110€ / vuosi

  Eläkeläiset, työttömät ja opiskelijat puoleen hintaan!

  Maksutapana myös Epassi!

  Kirkonkylän kuntosalin avaimet ja muut siihen liittyvät kysymykset vapaa-aikaohjaajalta.

  Pyhätunturilla on myös kuntosali Hotelli Pyhätunturilla (Kultakeronkatu 21).
  Hotelli Pyhätunturin kuntosali

 • Pyhä-Luoston matkailukeskuksessa on laskettelurinteitä Pyhällä ja Luostolla, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Pelkosenniemen kirkonkylästä. Pyhän ja Luoston rinteet ovat vain noin 25 km päässä toisistaan, ja päiväretkiä kannattaa tehdä kumpaankin laskettelukohteeseen. Laskettelurinteiden parkkipaikkoja löydät kätevimmin Luontokeskus Naavalta. Ylätasanteen parkkipaikat on varattu hotellin, ravintoloiden, sekä PyhäStoren asiakkaiden käyttöön.

  Pelkosenniemen kunta, Pyhätunturin Hiihtokoulu ja Pyhätunturi Oy järjestävät yhteistyössä maksutonta lasketteluopetusta Pelkosenniemen kunnan lapsille ja nuorille. Lisätietoja

  Kirkonkylän ja Pyhän alueella on paljon latuja. Latuja ylläpidetään niin pitkälle kevääseen asti kuin mahdollista.
  Laduista lisätietoja

 • Pelkosenniemen kunnan alueella on useita lintutorneja, joista voi havainnoida erityisesti suolinnustoa.

  Kilpiaavan lintutorni

 • Kirkonkylän kaukalo sijaitsee osoitteessa Koulutie 9. Kaukalo on käytössä talviaikaan, heti kun kelit mahdollistavat kentän jäädytyksen. Kaukalo on vapaassa käytössä kaikille ja sen käyttö on ilmaista. Kaukalon yhteydessä on lämmitetty pukukoppi.Jääkiekko

   

 • Pelkosenniemelle pienriistalupia myydään kahdelle alueelle: Itäinen ja läntinen Pelkosenniemi. Metsästysaluetta on 63730 hehtaaria. Lisäksi moni Pelkosenniemen kunnan alueella toimiva metsästysseura myy metsästyslupia alueelleen. Lisätietoa seuroista Pelkosenniemen Riistanhoitoyhdistyksen sivuilta.

  Pelkosenniemen vesistöluonto muodostuu suurten jokien Kemijoen, Kitisen ja Luiron lisäksi useista sivujoista sekä Vuotoksen harju- ja suoalueen pienistä järvistä. Suurin järvi on Pyhätunturin alueella sijaitseva Pyhäjärvi.

  Kalastuslupia myydään Pyhän K-marketissa (Kultakeronkatu 4), Luontokeskus Naavassa (Luontotie 1), kirkonkylän apteekissa (Sodankyläntie 2) sekä Pyhäjärven nettikaupassa.

  Kalastus talvella

 • Pelkosenniemen kunnan alueella on hyvä kelkkareittiverkosto, joka tarjoaa ajettavaa niin aloittelevalle kuin kokeneemmallekin kuskille. Eri pituiset kelkkasafarit ovat mainio vaihtoehto tekemistä kaipaavalle ja lajiin tutustumiseen. Moni safariyritys myös vuokraa kelkkoja. Naapurikunnista (Salla, Kemijärvi) löytyy freeridealueita sitä harrastaville.

  Huomioithan, että moottorikelkan kuljettajalta edellytetään vähintään T-luokan ajokorttia ja vähintään 15 vuoden ikää.

  Kelkkareittien huoltotiedot

  Reittihaku

  Uraluvat

 • Kunnan ylläpitämä pulkkamäki sijaitsee Pyhällä (Pyhäntie 1956). Talvella ks. pulkkamäki on valaistu.

  Pyhätunturi Oy:n rinteillä on myös valaistu pulkkamäki aina silloin tällöin Perherinteessä (rinne 13) ilmoitettuina aikoina silloin, kun mäessä ei lasketella ja hissi on suljettu. Laskea saa rinteen valaistua alaosaa, lähtö rinteen 14 (Skiway) sillan alapuolelta. Rinteessä liikkuu rinnekoneita ennen pulkkamäen alkamista, joten pulkkailu on sallittua vasta puoli tuntia rinteiden sulkeutumisen jälkeen. Huom! Pulkkamäkeä ei ole iltamäen aikaan.
  Rinnekartta

 • Maastopyöräily on hauska tapa retkeillä ja liikkua luonnossa. Pyöräilyä voi harrastaa hyvin monenlaisissa maastoissa omien taitojen ja kunnon mukaan. Laji sopii myös lapsille, nuorille ja iäkkäämmille. Kokeneemmalle harrastajalle lajin parista löytyy raskaampaakin kuntoilua, vauhdin hurmaa ja teknisiä ajohaasteita. Paikallisilta yrityksiltä voi vuokrata itselle sopivan fatbiken, maasto- tai sähköpyörän.  Maastopyöräily on jokaisenoikeus, mutta huomioithan, että kansallispuistoissa pyöräily on yleensä sallittu vain pyöräilyreiteillä.

  Tietoa maastopyöräilystä

  Pyöräily Pyhällä

  Bikeland

  Maastopyöräily

 • Ratsastus on monipuolinen harrastus, joka sekä vaatii että kehittää kuntoa, kehonhallintaa ja tasapainoa. Laji vaatii myös mielenhallintaa, sillä se perustuu ihmisen ja eläimen väliseen yhteistyöhön. Lähtökohta on hevosen hyvinvoinnista huolehtiminen, joten hyvät hevostaidot ovat tärkeä osa harrastusta. Ratsastajana ei tule koskaan valmiiksi, vaan lajissa riittää aina uutta opittavaa ja kehitettävää!

  Pelkosenniemellä ratsastamaan pääsee Lucky Ranchissa , osoite Pyhäntie 1210, Pyhätunturi

  Kemijärvellä Outisen ratsastuskeskus , osoite Sodankyläntie 1007

 • Pelkosenniemen kunnan alueella on useita retkeily- ja virkistyskäyttöön tarkoitettuja kohteita ympäri vuoden. Kohteita ylläpidosta huolehtii kunta, alueen yritykset ja yhdistykset tai metsähallitus. Kohteita voi selata kätevästi erilaisista reitti- ja karttapalveluista, kuten retkikartta.fi -sovelluksesta.

  Lisätietoja

 • Pelkosenniemen kunnan vanhalla alakoululla (Sodankyläntie 16) on hyvä liikuntasali, joiden käyttö erilaisiin liikuntaharrastuksiin on maksutonta. Sali soveltuu erilaisten pallopelien harrastamiseen mm. sähly, sulkapallo, sekä boulderointi (seinäkiipeily). Salivarauksia voi tiedustella liikuntaneuvojalta.

  Vanhan alakoulun liikuntasali Vanhan alakoulun liikuntasali

 • Skeittirampit sijaitsevat Pyhällä pulkkamäen juurella (Pyhäntie 1956) ja kirkonkylässä uuden koulun pihalla (Koulutie 9).
  Skeittiramppi Pyhällä

 • Kairalan Kajastus järjestää kesäisin kesätansseja.

 • Pelkosenniemeltä löytyy kaksi yleistä uimarantaa.

  Kirkonkylän uimaranta (Kemijärventie 80), rannalla grillikota, ulkokuntoilulaitteita, lasten keinuja sekä matonpesupaikka.

  Pyhäjärven Astelin rannalla (Pyhäntie 1610) on myös grillikota vapaasti käytettävissä retkeilyyn.

  Kirkonkylän uimaranta
  Kirkonkylän uimaranta
 • Monitoimikenttä (Koulutie 9)
  = koris, jalkapallo, skeittiramppi, lasten keinut, vaijeriliukumäki, yleisurheilu, liukumäki, pururata

  Suojalan nurmikenttä (Kemijärventie 80), Kirkonkylän uimarannan vieressä
  = jalkapallo, lentopallo