Suuri luonto, pieni kunta

Piirroskuva

”Pienen kylän tunnelmaa suuren kauniin luonnon keskellä, sitä Pelkosenniemi minulle tarkoittaa. Kansallispuisto, tunturit, metsät sekä Kemijoki ovat kuin leikkikenttä loputtomilla harrastusmahdollisuuksilla. Täällä ollaan villin luonnon ympäröimänä, mutta läheltä löytyy myös matkailijoille tarpeelliset palvelut kaupasta terveydenhuoltoon. Se tuo turvaa ja helppoutta luonnossa liikkumiseen.”

Matkailija

Kesämaisema

Pelkosenniemi on portti aitoon Lappiin. Tunturijonon rakkaisilta keroilta aukeaa näköala kauas yli Keski-Lapin tasaisen metsä- ja suomaiseman. Tuntureiden rinteitä peittävät aihkien ja kelojen hallitsemat mäntyvaltaiset ikimetsät. Jylhät kurut ovat maiseman erikoisuus. Tunturijonon ja kurujen vastapainona aukeaa laajat metsiköt ja aapasuot, jotka ovat kahlaajien vesilintujen pesimäalueita mutta tarjoavat myös hienot mahdollisuudet marjastukseen, sienestykseen ja muuhun retkeilyyn.

Piirroskuva
Vanhat puutalot talvella

Kulttuurinähtävyydet

Pelkosenniemen kunnan alueella on useita paikalliseen kulttuuriin liittyviä nähtävyyksiä. Kirkonkylällä sijaitsevat sodan tuhoilta säästynyt puukirkko sekä Paavali Pelkosen patsas. Savukosken tien laidasta löytyy Talvisodan ja neuvostosotilaiden muistomerkki.

Kunta on täynnä vanhoja peräpohjalaisia kyliä upeine maisemineen ja sesonkikahviloineen. Esimerkiksi Suvannon kylä on käymisen arvoinen kohde, sillä se on Lapin ainoa sodilta säästynyt Perä-Pohjolaista rakennustyyliä edustava kyläkokonaisuus. Suvannon rakennuskanta on osin jopa 1600-luvulta. Myös Pyhätunturilta löytyy erilaisia nähtävyyksiä, kuten Uhriharju sekä Pyhäkasteen putous- ja lampi, Aittakuru ja Revontulikappeli. 

Piirroskuva
Maastöpyöräilijä

Koe ja nauti

Hyvää tekevän liikkumisen ei tarvitse olla suorittamista, vaan päivän raitisilma-annoksen saa helposti täyteen pienillä asioilla. Käy lähilaavulla paistamassa makkaraa, nauti lasten kanssa pulkkamäestä tai keiku kallioseikkailussa. Tunturin huipulle polkaiset vaivattomasti sähköavusteisella fatbikella, ja kameran linssin läpi ikuistat silmiä hivelevät maisemat.

Piirroskuva