Nähtävää ja koettavaa

Piirroskuva
Repun pakkaaminen retkelle

Luonnon ystävälle

Pelkosenniemellä on monia hienoja luontokohteita ja nähtävyyksiä esimerkiksi upeiden kurujen, aakeiden aavasoiden sekä tunturimaisemien muodossa. Kunnan alueelta löytyy erilaisia ja monen tasoisia retkikohteita niin aloittelevalle kuin kokeneellekin retkeilijälle. Paikallisten yritysten ohjelmatarjonnasta löytyy runsaasti mielenkiintoisia vaihtoehtoja ohjattua toimintaa tai retkiä kaipaaville. Moni yritys myös vuokraa esimerkiksi maastopyöriä, moottorikelkkoja, sup-lautoja tai muita välineitä. Luonnossa liikkuessa on hyvä muistaa retkietiketti. Pidäthän luonnostamme huolta!

Retkietiketti Piirroskuva
Vanhat puutalot talvella

Pelkosenniemen kulttuurinähtävyyksiä

Pelkosenniemen kunnan alueella on useita paikalliseen kulttuuriin liittyviä nähtävyyksiä. Kirkonkylällä sijaitsevat sodan tuhoilta säästynyt puukirkko sekä Paavali Pelkosen patsas. Savukosken tien laidasta löytyy Talvisodan ja neuvostosotilaiden muistomerkki.  

Kunta on täynnä vanhoja peräpohjalaisia kyliä upeine maisemineen ja sesonkikahviloineen. Esimerkiksi Suvannon kylä on käymisen arvoinen kohde, sillä se on Lapin ainoa sodilta säästynyt Perä-Pohjolaista rakennustyyliä edustava kyläkokonaisuus. Suvannon rakennuskanta on osin jopa 1600-luvulta. Myös Pyhätunturilta löytyy erilaisia nähtävyyksiä, kuten Uhriharju sekä Pyhäkasteen putous- ja lampi, Aittakuru ja Revontulikappeli. 

Piirroskuva
ametistikaivos

Erilainen jalokivikaivos kutsuu vierailijoita ympäri vuoden

Lampivaarassa sijaitseva Ametistikaivos lienee ainoita jalokivikaivoksia maailmassa, jonne vierailijat ovat tervetulleita. Mielenkiintoiseksi kaivoksen sijainnin tekee sijoittuminen keskelle Pyhä – Luoston kansallispuistoa. Ametisti on syntynyt 2000 miljoonaa vuotta sitten, silloisen suurvuoriston uumenissa. Nyt tunturin laella toimiva kaivoksen toiminta jatkuu vielä satoja vuosia, koska ametistia ei kaiveta suurilla koneilla eikä kiveä myydä raaka-aineeksi. Tämä mahdollistaa retket vierailijoille, jotka pääsevät itse etsimään oman ametistin kaivokselta mukaansa. Kaivosohjelmassa vierailijat kuulevat alueen geologiasta, historiasta, kivien fysiikasta ja kemiasta sekä jalokivien ominaisuuksista ja käytöstä. Ametistiin liitetään paljon erilaisia uskomuksia maailman eri kulttuureissa.

Ametistikaivos Piirroskuva