Tietoa kunnasta


Pelkosenniemi, Lapin pienin kunta, sijaitsee Itä-Lapissa hyvien kulkuyhteyksien keskellä. Pelkosenniemeä ympäröi naapurikunnat Savukoski, Sodankylä, Kemijärvi, Rovaniemi ja Salla.  Kunnan alueelle sijoittuu osa Pyhä-Luoston kansallispuistosta. Idyllisessä pienessä kunnassa asuu 958 ihmistä vuoden ympäri, mutta kasvavan matkailun ansiosta väkiluku nousee lomasesonkeina.

Väestöllisesti pieni kunta tarjoaa oivat asuinmahdollisuudet luonnon rauhan keskellä. Kunta muodostuu metsistä, laajoista suoalueista ja vesistöistä. Tunnettujen jokien: Kitisen, Luiron ja Kemijoen yhtymäkohdat sijoittuvat kunnan alueelle. Kunnan pinta-ala on 1 882 km2, josta 45 km2 on vesistöjä.

Luonto ja vesistö tarjoavat hyvää elämää niin lapsiperheille kuin aikuisillekin. Pelkosenniemeläiset työllistyvät pääasiassa palvelualoille ja alueella on kokoonsa nähden paljon yritystoimintaa. Avainpalvelut helpottavat arkea ja kyläyhteisö luo pieneen kylään yhteisöllisyyttä. Kunnan värikäs historia sai alkunsa kun Paavali Pelkonen muutti alueelle. Kunta on myös saanut nimensä ensimmäisen asukkaan mukaan. Kunta itsenäistyi vuonna 1916. Kunnan keskustan lisäksi alueella on useita vanhoja kulttuurihistoriallisesti merkittäviä kyliä, kuten Suvanto ja Kairala.

Pelkosenniemen kunta on mukana Itä-Lapin kuntayhtymässä, joka on perustettu vuonna 1994 Itä-Lapin kuntien vapaaehtoiseksi yhteistyö- ja edunvalvontaelimeksi. Se käsittelee ja toimeenpanee ajankohtaisia Itä-Lapin kuntien yhteistyöasioita ja -hankkeita.

Pelkosenniemelle on sujuva matkustaa. Luonnonläheisen asuin- ja lomaympäristöön pääsee esim. junalla Kemijärvelle (etäisyys 52 km) ja lentäen Rovaniemelle (etäisyys 131 km).