Nuoret

Piirroskuva

Tältä sivustolta löytyy apua ja tukea tässä itsenäistymisen vaiheessa sekä nuorelle että vanhemmille.

Nuorilla murrosiän haasteet ovat yleensä laantuneet, ja he alkavat etsiä omaa identiteettiään sekä itsenäistyä. Vaikka tuki vanhemmilta on edelleen tärkeää, nuoret kaipaavat myös tilaa kasvaa omaksi itsekseen.

Piirroskuva
  • Lukio ja ammatillinen koulutus

    Toisen asteen koulutusmahdollisuuksia tarjoavat lähialueilla Savukosken, Sodankylän ja Kemijärven lukiot sekä Lapin koulutuskeskus REDU:n Sodankylässä, Kemijärvellä ja Rovaniemellä sijaitsevat yksiköt.

    Savukosken lukio

    Sodankylän lukio

    Kemijärven lukio

    Lapin koulutuskeskus REDU

     

    Opiskeluhuolto

    Opiskeluhuolto kuuluu sekä lukion että ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoille. Opiskeluhuoltoon kuuluu opiskeluterveydenhuolto, hammashoito sekä kuraattorin ja psykiatrisen sairaanhoitajan palvelut.

    • Koulukuraattori

    Koulukuraattori työskentelee sekä lukioissa, että koulutuskeskuksissa osana opiskeluhuoltoa. Kuraattori tapaa yksittäisiä opiskelijoita ja opiskelijaryhmiä tavoitteenaan auttaa opiskelijoita ja erilaisissa koulunkäyntiin, perhetilanteisiin, sosiaalisiin suhteisiin ja tunne-elämään liittyvissä haasteissa.

    Kuraattorin kanssa voi tulla juttelemaan mistä tahansa mielen päällä olevasta asiasta. Kuraattorin kanssa käsiteltäviä asioita voivat olla esim. kiusaaminen tai kaverisuhdeongelmat, elämäntilanteiden muutokset ja tunne-elämän hankaluudet. Nuorella ei tarvitse olla selkeästi rajattua ongelmaa tullakseen juttelemaan kuraattorin kanssa.

    Opiskeluhuollon kuraattoripalvelut

     

    • Opiskeluhuollon psykologi

    Koulupsykologi tekee oppimisen ja keskittymisen haasteisiin liittyviä tutkimuksia. Koulupsykologin tutkimuksiin ohjaudutaan oppilashuollon toimijoiden ja erityisopettajien kautta. Jonoa ylläpitää koulun psykiatrinen sairaanhoitaja. Koulupsykologin tutkimusten jälkeen oppilas saa ajan koululääkärille, joka tarvittaessa tekee lähetteen esimerkiksi erikoissairaanhoidon palveluihin tai ohjaa muun tuen piiriin.

     

    • Psykiatrinen sairaanhoitaja

    Oppilashuollossa työskentelee myös psykiatrinen sairaanhoitaja, joka tarjoaa oppilaille keskusteluapua ja on tukena esimerkiksi mielen hyvinvointiin, perhe- ja kaverisuhteisiin, kiusaamiseen tai koulutyön sujumiseen liittyvissä asioissa. Koulun psykiatrinen sairaanhoitaja työskentelee oppilaiden hyvinvoinnin tukemiseksi tiiviissä yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä muiden oppilashuollon toimijoiden kanssa.

    Opiskeluhuollon psykologipalvelut

     

    • Opinto-ohjaus

    Oppilaitosten opinto ohjaajat ovat opiskelijoiden tukena esimerkiksi elämäntilanteen kartoittamisessa, suunnitelmien laatimisessa, tavoitteiden asettamisessa, omien vahvuuksien löytämisessä ja jatko-opintoihin liittyvissä asioissa. Opinto-ohjaajan kanssa voi käydä henkilökohtaisia ohjauskeskusteluja koko opintojen ajan tarpeen mukaan. Myös huoltajat voivat olla yhteydessä opinto-ohjaajaan.

     

    • Opiskeluterveydenhuolto

    Opiskeluterveydenhuollon perustehtävinä on edistää opiskelijoiden terveyttä ja opiskelukykyä sekä valvoa opiskeluympäristön terveydellisiä oloja. Ota yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon, kun tarvitset apua terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa tai sairastuessasi. Opiskeluterveydenhuollossa saat tukea fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

    Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyy hoitajan ja lääkärin vastaanotto, rokotukset, terveystarkastukset, kutsuntatarkastukset, raskaudenehkäisy sekä mielenterveys- ja päihdepalveluja. Opiskeluterveydenhuollossa tehdään tiivistä yhteistyötä opiskeluhuollon muiden ammattilaisten, kuten kuraattorin ja psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa.

    Opiskeluterveydenhuolto

     

    • Suun terveydenhoito

    Suun terveydenhoito on tärkeä osa nuoren terveyttä ja hyvinvointia. Lukion, ammatillisen oppilaitoksen, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijoilla on oikeus saada suun terveydenhuollon palveluita. Opiskeluterveydenhuollon hammaslääkärille hakeudutaan oppilaitoksen antaman ohjeen mukaan. Lisätietoa voi kysellä oman oppilaitoksen kouluterveydenhoitajalta tai suun terveydenhuollon sähköisestä neuvonta- ja asiointipalvelusta. Hammashoito on maksutonta alle 18-vuotiaille.

    Opiskelijoiden hammashoito

     

  • Nuorisopalvelut

    Nuoren vapaa-aikaan kuuluu kavereiden kanssa ajanviettoa, harrastuksia ja perhe-elämää. Pelkosenniemen kunnassa nuorille suunnattua vapaa-ajantoimintaa järjestävät muun muassa nuorisotilat, urheiluseurat, seurakunta ja kansalaisopisto. Myös erilaiset vapaaehtoistehtävät tai vaikuttamistyö esimerkiksi seurakunnassa tai nuorisovaltuustossa voivat olla mielekkäitä tapoja viettää vapaa-aikaa ja kartuttaa omaa osaamista.

    Pelkosenniemen kunnan nuorisopalveluiden päätehtävä on tuottaa laadukkaita nuorisopalveluita kaikille paikkakuntalaisille lapsille ja nuorille aina ensimmäiseltä luokalta toisen asteen opintoihin asti. Tehtävänämme on toimia lasten ja nuorten kasvattajana koulun ja kodin ulkopuolella. Toteutamme nuorille suunnattuja avoimia sekä ohjattuja vapaa-ajan toimintoja hyödyntäen moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Järjestämme nuorisolle erilaisia harrastusmahdollisuuksia, kerhoja, leirejä sekä tapahtumia ympäri vuoden ja tarjoamme tilat yhdessä olemiseen. Nuorisopalveluiden kohderyhmänä ovat kaikki alle 29-vuotiaat kuntalaiset. Tehtäväalueesta vastaa nuorisovastaava.

    Nuorisopalvelut

     

    Liikuntapalvelut ja harrastusmahdollisuudet 

    Kunnan itse tuottamat liikuntapalvelut täydentävät paikallista liikuntatarjontaa. Palveluiden kohderyhmän ajatellaan käsittävän kaikki kuntalaiset. Liikuntamahdollisuuksia pyritään tarjoamaan erityisesti kuntalaisten omissa elinympäristöissä ja yhteisöissä.

    Pelkosenniemellä on mainiot mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen, joten metsästys, kalastus ja marjastus ovat luonnollisesti suosittuja hyötyliikuntalajeja.

    Harrastukset ja liikunta

    Nuorten harrasteraha

     

    Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola

    Nuoret ja aikuiset voivat saada seksuaaliterveys- ja ehkäisyneuvontaa. Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan tavoitteena on seksuaaliterveyden ylläpitäminen ja edistäminen. Toimipiste on Pelkosenniemen terveyskeskuksessa äitiysneuvolan yhteydessä. Käynneillä käsitellään myös ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä ja ongelmia.

    Ehkäisyneuvolasta saat asiantuntevaa neuvontaa raskauden ehkäisystä, käytettävissä olevista ehkäisymenetelmistä ja seksitaudeista. Voit kysyä myös raskauden keskeytykseen liittyvistä asioista.

    Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola

     

    Seksuaalisuus

    Seksuaalisuus ja sukupuolisuus ovat luonnollisia ja keskeisiä asioita kaikissa elämänvaiheissa. Tältä sivulta löytyy kootusti tietoa nuorten seksuaalisuuteen, seksuaaliterveyteen ja sukupuolisuuteen liittyvistä palveluista sekä luotettavia nettisivuja, joista voi lukea lisää.

    Jos tuntuu vaikealta avata keskustelua seksistä, seksuaalisuudesta tai sukupuolisuudesta aikuisen kanssa, voit käyttää apuna Huoli puheeksi -lomaketta.

     

    Raskauden ehkäisy

    • Peruskoulussa tai toisella asteella opiskeleva nuori voi saada ehkäisypillerit kouluterveydenhoitajalta
    • Koulu- ja opiskeluterveydenhoitajat neuvovat ehkäisyasioissa sekä ohjaavat tarvittaessa ehkäisyneuvolaan esimerkiksi tarkempia tutkimuksia varten
    • Nuori voi asioida myös suoraan ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolassa, josta saa mm.
      • sukupuolitauteihin liittyvää neuvontaa ja hoitoon ohjausta
      • raskauden ehkäisyneuvontaa ja yksilöllistä ehkäisyn suunnittelua
      • raskauden keskeytykseen liittyvät tutkimukset, ohjausta ja neuvontaa
    • Pelkosenniemen kunnassa ehkäisy on ilmaista kaikille alle 25-vuotiaille

     

    Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus

    Mikäli oma seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli tai näihin liittyvät asiat herättävät huolta tai ahdistusta, on tärkeä jutella siitä jonkun aikuisen kanssa.

    Ammatillista keskustelutukea saa esimerkiksi oppilas ja opiskeluhuollosta ja mielenterveystoimistosta. Netin chat-palveluissa, esimerkiksi Apua huoliin -chatissä, voi keskustella nimettömänä ammattilaisten kanssa.

     

    Häirintä, ahdistelu ja seksuaaliväkivalta

    • SERI-tukipiste seksuaaliväkivallan uhreille. SERI-tukipiste tarjoaa apua ja tukea seksuaaliväkivallan uhreille vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Palveluihin kuuluu tarvittava hoito ja tutkimukset, traumatuki sekä neuvonta ja ohjaus jatkohoitoon.
    • Nuorten Exit.  Tietoa omista rajoista ja seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta sekä tukea seksuaaliväkivallan ja häirinnän tilanteissa 13-29-vuotiaille.

     

    Mielenterveyspalvelut

    Ihmisen elämäntilanteet ja kokemukset muuttuvat, mikä vaikuttaa yksilön henkisiin voimavaroihin. Yksilön hyvinvoinnin perustana on hyvä mielenterveys. Se vahvistaa kykyä toimia muuttuvissa tilanteissa ja auttaa sietämään ajoittaista ahdistusta sekä elämään väistämättä kuuluvia vaikeita asioita.

    Tilapäinen mielenterveyden kuormittuminen ja henkinen pahoinvointi on normaalia erilaisissa elämänvaiheissa, jolloin henkilön mieliala, tunteet, ajatukset tai käytös haittaavat toimintakykyä tai ihmissuhteita tai aiheuttavat kärsimystä. Tärkeää on kertoa voinnistasi jollekin läheiselle, esimerkiksi puolisolle, ystävälle, terveydenhoitajalle ja hakea tukea ja apua tilanteeseen.

    Mielenterveyspalveluihin

  • Tietoa ja omahoitoa nuorille ja heidän vanhemmilleen

    Nuorten mielenterveystalon sivuilta löydät tietoa ja omahoito-ohjelmia, jotka on suunnattu erityisesti nuorille ja heidän vanhemmilleen. Lisäksi löytyy Chillaa-appi ja tietoa nuorten nettiterapioista.

    Nuorten mielenterveystalon sivuille

     

    Sateenkaarinuorten verkkonuorisotalo

    Loiste on 13-20-vuotiaille sateenkaarinuorille suunnattu verkkonuorisotalo. Loisteessa voit vapaasti keskustella muiden nuorten kanssa turvallisessa tilassa, jossa on aina verkkonuorisotalon auki ollessa paikalla ohjaajia.

    Loisteen sivuille

     

    Muistetaan omat ja muiden rajat

    Nuorten Exit tarjoaa 13–29-vuotiaille tietoa omista rajoista ja seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta sekä tukea seksuaaliväkivallan ja häirinnän tilanteissa.

    Nuorten Exit -sivustolle

     

    Tukea syömishäiriöön sairastuneelle ja läheisille

    Syömishäiriöliiton Pohjois-Suomen Syli-keskuksen sivuilta löydät tietoa ja tukea, jos sairastat syömishäiriötä tai sinulla on syömishäiriöoireita. Sivut on suunnattu myös syömishäiriötä sairastavien läheisille: vanhemmille, puolisoille, sisaruksille ja muille, jotka kantavat huolta läheisestään.

    Syli-keskuksen sivuille

  • Digiapua nuorille

    Tarina-auttaminen on matalankynnyksen apua sinulle verkossa 24/7. Tarina-auttaminen on oikea-aikaista ja tulee luokse ja kohtaa digiarjessa heti, kun huolta alkaa hahmottamaan ja sanoittamaan. Normaali.fi on suunnattu nuorille ja sieltä löytyy huolitesti sekä auttavia videoita.

    Normaali.fi-sivustolle

     

    Sekasin-chat

    Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille. Sekasin-chatissa voit keskustella mistä tahansa mieltäsi painavista jutuista ja aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti.

    Sekasin

     

    Tietoa ja palveluja elämäsi eri tilanteisiin

    Suomi.fi-verkkopalvelusta löytyy tietoa eri elämäntilanteisiin ja saatavilla oleviin palveluihin sekä toimintaohjeita asioiden hoitamiseen. Kun tunnistaudut Suomi.fi-palveluun, voit viestiä viranomaisten kanssa, antaa ja pyytää valtuuksia sekä tarkistaa omat rekisteritietosi.

    Suomi.fi-palveluun

     

    Kootusti tietoa terveydestäsi

    Omakanta on valtakunnallinen verkkopalvelu, josta näet omat terveystietosi vuorokauden ympäri. Vähitellen näet Omakannasta myös sosiaalipalvelujen asiakastietoja. Kirjaudu Omakantaan aina Kanta.fi-sivustolla.

    Omakantaan

     

    Lapin virtuaalinen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus

    Virtu.fi on Lapin virtuaalinen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus. Virtusta löydät kuntakohtaisesti kuntien tarjoamia sähköisiä palveluita.

    Virtu.fi-palveluun

     

    Arvioi oireesi Omaolossa

    Omaolo on valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalvelu, jonka tarkoituksena on edistää kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Saat arvion hoidon tarpeesta ympäri vuorokauden ja tarvittaessa yhteyden julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisiin paikkakunnallasi.

    Omaolo-palveluun