Kouluikäiset
Kouluikäisen lapsen kasvua ja kehitystä seurataan kouluterveydenhuollossa. Tältä sivulta löydät kootusti tietoa myös muista kouluikäisen lapsen ja perheen palveluista.
Alakouluikäiset lapset ovat aktiivisia ja sosiaalisia, ja he alkavat itsenäistyä samalla, kun kaverisuhteet kehittyvät. Vanhemmat tarjoavat tässä vaiheessa tärkeää turvaa ja huolenpitoa. Alakouluikäisen lapsen vanhempana on yleensä mukava ja helppo olla, mutta kasvussa ja kehityksessä tai perhe-elämässä voi tulla vastaan erinäköisiä haasteita.
Murrosiässä lapsen ja nuoren elämässä tapahtuu paljon muutoksia ja kehitystä, niin kehossa kuin mielessäkin. Lapsen vartalo muuttuu aikuisen mittoihin ja tunteet voivat heitellä laidasta laitaan. Tänä aikana suhde vanhempiin muuttuu, ja samalla on aika pohtia tulevaisuuden suuntia peruskoulun päätyttyä. Tältä sivulta löydät tukea tähän hämmennyksen aikakauteen sekä nuorelle itselleen että vanhemmille.
Molemmissa ikäryhmissä voi esiintyä erilaisia haasteita, ja verkkosivut tarjoavat resursseja sekä lapsille että vanhemmille tukemaan kasvua, kehitystä ja perhe-elämää.
-
Perusopetus
Jokaisella Suomessa vakituisesti asuvalla lapsella ja nuorella on lakiin perustuva oppivelvollisuus, jonka tavoitteena on turvata kaikille elämässä ja yhteiskunnassa tarpeellinen perusosaaminen ja sivistys sekä edistää yhdenvertaisia mahdollisuuksia kehittää itseään kykyjensä ja tarpeidensa mukaisesti. Oppivelvollisuuden tavoitteena on myös nostaa koulutus- ja osaamistasoa, kaventaa oppimiseroja ja lisätä koulutuksellista yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja lasten ja nuorten hyvinvointia. Oppivelvollisuus alkaa yleensä sinä vuonna, kun lapsi täyttää seitsemän vuotta.
Aamu- ja iltapäivätoiminta
Aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteena on tukea lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia vähentämällä lasten yksinoloa ja tarjoamalla turvalliset olosuhteet sekä aikuisen läsnäoloa ja ohjausta ennen koulupäivän alkua ja koulupäivän jälkeen.
Aamutoiminnan ohjaajina toimivat päiväkodin lastenhoitajat ja iltapäivätoiminnan ohjaajina ovat toimineet koulunkäynninohjaajat.
Erityisopetus ja oppimisen tuki
Yleisen tuen tavoitteena on oppilaan hyvinvoinnin ja motivaation ylläpitäminen vähäisistä ja/tai lyhtyaikaisista oppimisen ongelmista huolimatta. Tuen muotoja ovat mm. opetuksen eriyttäminen, tukiopetus, opetusryhmien joustava muuntelu ja opettajien yhteistyö.
Jos yleinen tuki ei ole riittävä, oppilaalle annetaan tehostettua tukea. Tuen muotoja ovat mm. osa-aikainen erityisopetus ja tukiopetus.
Erityistä tukea annetaan oppilaalle, joka ei saavuta muilla tukitoimilla kasvun, kehityksen ja oppimisen tavoitteita. Tuen muotoja ovat mm. osa-aikainen erityisopetus ja pienryhmäopetus.
-
Opiskeluhuolto
Opiskeluhuoltopalveluissa koululainen saa opiskelun ja koulunkäynnin tukea ja ohjausta saa opiskeluhuollon ammattilaisilta.
Oppilashuoltoon kuuluu koulukuraattori- ja psykologipalvelut, kouluterveydenhuolto sekä suun terveydenhuolto.
- Koulukuraattori
Opiskeluhuollon kuraattori edistää ja tukee lasten, nuorten ja aikuisopiskelijoiden oppimista, koulunkäyntiä ja opiskelua, hyvinvointia sekä sosiaalisia valmiuksia ja toimintakykyä
Lisäksi kuraattori edistää koko koulu- ja opiskeluyhteisön hyvinvointia ja tekee yhteistyötä perheiden, oppilaitoksen muiden työntekijöiden ja yhteistyöverkostojen kanssa
Kuraattoripalvelut ovat lakisääteisiä, vapaaehtoisia, maksuttomia ja luottamuksellisia. Niiden tulee olla helposti saatavilla osana oppilaiden, opiskelijoiden ja oppilaitosten arkea esiopetuksesta aina toiselle asteelle saakka.
Kuraattoripalvelut ovat osa sosiaalihuollon palveluja. Hyvinvointialue, jonka alueella koulu tai oppilaitos sijaitsee, vastaa kuraattoripalvelujen järjestämisestä oppilaille ja opiskelijoille heidän kotipaikastaan riippumatta
MILLAISISSA ASIOISSA KURAATTORIN JUTTUSILLE?
- Esimerkiksi:
- Perhetilanne; riidat kotona, vanhempien ero, vanhemmuus, vanhempien päihteiden käyttö sekä mielenterveysongelmat, kriisitilanteet perheessä
- Sosiaaliset suhteet; kaveri- ja ystävyyssuhteet, seurustelu- ja parisuhde, kiusaaminen, yksinäisyys, ristiriidat opettajien kanssa
- Koulunkäynti ja opiskelu; poissaolot, motivaatio, koulunkäynnin ja opiskelun järjestelyt
- Tunne-elämä; ahdistuneisuus, stressi, levottomuus, aggressiivisuus, häiritsevä käytös
- Vapaa-aika; harrastukset, päihteiden käyttö, pelaaminen
- Lastensuojelulliset huolet
- Kriisit; läheisen sairastuminen tai kuolema
- Itsenäistyminen ja arjenhallinta; erityisesti toisella asteella
- Taloudellinen tilanne; erityisesti toisella asteella
- Koulupsykologi
Koulupsykologi tukee koulunkäyntiä, oppimista ja opiskelijan psyykkistä hyvinvointia ja auttaa oppimisvaikeuksissa. Hän selvittää mielenterveyteen liittyviä ongelmia ja tarvittaessa arvioi koululaisen tai opiskelijan hoidon tai tuen tarvetta.
- Kouluterveydenhuolto
Kouluterveydenhuollon tavoitteena on oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaan, vanhempien, opettajien ja muun oppilashuoltohenkilöstön kanssa. Kouluterveydenhuoltoon kuuluu peruskoululaisten terveydenhuolto, suun terveydenhuolto sekä erityisen tuen varhainen tunnistaminen ja tarvittavan tuen järjestäminen yhteistyössä huoltajien ja oppilashuollon toimijoiden kanssa.
Kouluterveydenhoitajan terveystarkastukset ovat vuosittain ja lisäksi koululääkärin tarkastukset 1., 5. ja 8. luokilla, jotka ovat laajoja terveystarkastuksia. Kutsu kouluterveystarkastuksiin tulee koulun sähköisen wilma-järjestelmän kautta. Kutsu tulee tiedoksi myös huoltajalle. Kouluterveydenhoitaja tekee terveystarkastukset vuosiluokittain ja huolehtii oppilaat yhdessä opettajien kanssa tarkastuksiin. Laajoihin terveystarkastuksiin kutsutaan mukaan myös vanhemmat. Terveydenhoitajan tarkastuksesta tulee lapsen mukana palautelappu kotiin. Terveydenhoitajiin voi olla yhteydessä puhelimitse tai wilmassa. Koululääkärille ohjaudutaan kouluterveydenhoitajan kautta.
Kouluterveydenhoitajat hoitavat myös koulupäivän aikana sattuneita tapaturmia tai sairastumisia.
Kouluterveydenhuollon kautta ohjaudutaan tarvittaessa myös mielenterveys- tai erikoissairaanhoidon palveluihin sekä toiminta-, fysio-, puhe- tai ravitsemusterapiaan.
- Koululaisten hammashoito
Perusopetuksessa olevien lasten hampaiden ja suun terveydenhuolto kuuluu kouluterveydenhuoltoon. Suun terveystarkastukset toteutetaan neuvola-asetuksen ja yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaisesti.
Oikomishoidon tarve arvioidaan suun terveystarkastuksissa.
-
Kohtaamispaikat ja kerhotoiminta
- Seurakunnan perhetyö (kerhot)
- MLL Pelkosenniemi
- Harrastusmahdollisuudet
- Lasten ja nuorten harrasteraha
Pelkosenniemen terveyskeskus
Ensiapu ja ajanvarausvastaanoton lisäksi tiloissa toimii laboratorio, röntgen, neuvola ja suun terveydenhuolto.
Terveysasema on ensisijainen hoitopaikkasi kiireellisissä ja kiireettömissä asioissa. Ota yhteyttä terveysasemaan, jos tarvitset apua sairastumisen tai loukkaantumisen vuoksi. Terveysasemalla saat apua myös perussairauden hoitoon.
Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola
Nuoret ja aikuiset voivat saada seksuaaliterveys- ja ehkäisyneuvontaa. Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolan tavoitteena on seksuaaliterveyden ylläpitäminen ja edistäminen. Toimipiste on Pelkosenniemen terveyskeskuksessa äitiysneuvolan yhteydessä. Käynneillä käsitellään myös ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä ja ongelmia.
Ehkäisyneuvolasta saat asiantuntevaa neuvontaa raskauden ehkäisystä, käytettävissä olevista ehkäisymenetelmistä ja seksitaudeista. Voit kysyä myös raskauden keskeytykseen liittyvistä asioista.
Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola
Mielenterveyspalvelut
Ihmisen elämäntilanteet ja kokemukset muuttuvat, mikä vaikuttaa yksilön henkisiin voimavaroihin. Yksilön hyvinvoinnin perustana on hyvä mielenterveys. Se vahvistaa kykyä toimia muuttuvissa tilanteissa ja auttaa sietämään ajoittaista ahdistusta sekä elämään väistämättä kuuluvia vaikeita asioita.
Tilapäinen mielenterveyden kuormittuminen ja henkinen pahoinvointi on normaalia erilaisissa elämänvaiheissa, jolloin henkilön mieliala, tunteet, ajatukset tai käytös haittaavat toimintakykyä tai ihmissuhteita tai aiheuttavat kärsimystä. Tärkeää on kertoa voinnistasi jollekin läheiselle, esimerkiksi puolisolle, ystävälle, terveydenhoitajalle ja hakea tukea ja apua tilanteeseen.
Lapin ensi- ja turvakoti
Lapin ensi- ja turvakoti ry:n sivuilta löydät palveluita ja apua mm. raskausaikaan ja vanhemmuuteen, päihteettömyyteen odotus ja vauva-aikana, väkivallasta selviämiseen. Sivuilta löydät neuvontaa mm. lapsen ja vanhemman väliseen vuorovaikutukseen ja lisäksi erilaisia vertaisryhmiä ja apua myös verkossa.
-
Voit saada sosiaalipalveluista tukea perheenne arjen haasteisiin, vanhempien jaksamiseen, haasteisiin lasten kasvatuksessa, taloudelliseen toimeentuloon ja erotilanteisiin.
Kasvatus- ja perheneuvonta
Lapsiperheet voivat saada kasvatus- ja perheneuvolan palveluita lapsen ja nuoren hyvinvoinnin, kasvun ja kehityksen edistämiseksi sekä vanhemmuuden tueksi. Kasvatus- ja perheneuvonnan työntekijät auttavat perheitä myös silloin, kun arjesta suoriutuminen ja omien voimavarojen riittävyys tuottavat huolta. Palvelu on luottamuksellista.
Lapsiperheiden sosiaalityö ja -ohjaus
Lapsiperheiden sosiaalityö on ennaltaehkäisevää työtä, joka tukee perheen arjen sujumista. Perheiden elämään liittyviä ongelmatilanteita ratkaistaan esimerkiksi sosiaalityön tai sosiaaliohjauksen avulla. Lapsiperheiden sosiaalityössä tuetaan lapsen sekä vanhempien hyvinvointia.
Lapsiperheiden sosiaalityö ja -ohjaus
Lapsiperheiden kotipalvelut
Kotipalvelu on konkreettista apua perheenne arkeen. Kotipalvelun työntekijä voi auttaa esimerkiksi lastenhoidossa, ruuan valmistuksessa, vaatehuollossa, siivouksessa ja muissa kotiaskareissa.
Perhetyö
Perhetyö on kokonaisvaltaista, suunnitelmallista ja pitkäjänteistä perheiden tukemista. Tavoitteena on perheiden elämänhallinnan ja omien voimavarojen käyttöönoton tukeminen sekä arjessa selviytymisen vahvistaminen.
-
Tietoa ja tukea lapsille ja nuorille
MLL:n sivuilla on myös lapsille ja nuorille suunnattu sivusto, jota ovat tekemässä nuoret itse. Sivustolla löydät tietoa muun muassa seksuaalisuudesta ja seurustelusta, mediankäytöstä, mielenterveydestä, kiusaamisesta ja päihteistä. Maksuton Lasten ja nuorten puhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä.
Perhepulma-puhelinneuvontaa vanhemmille
Väestöliiton Perhepulmapuhelin palvelee alle 18-vuotiaiden lasten vanhempia vanhemmuuteen, ihmissuhteisiin, lasten kasvatukseen, kasvuun ja kehitykseen liittyvissä huolissa ja kysymyksissä
-
Apua huoliin -chat
Apua huoliin -chat tarjoaa apua lappilaisten nuorten ja lapsiperheiden vanhempien huoliin. Vastaajana lappilaisia nuorten ja perheiden kanssa työskenteleviä ammattilaisia. Apua huoliin -chatissa on seksuaalineuvontaa nuorille keskiviikkoisin klo 17-19.
Apuu-chat
Apuu-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 7–15-vuotiaille lapsille ja nuorille. Apuu-chatissa voit nimettömänä ja luottamuksellisesti keskustella siitä, mikä mieltäsi askarruttaa.
Sekasin-chat
Sekasin-chat on suunnattu 12–29-vuotiaille. Sekasin-chatissa voit keskustella mistä tahansa mieltäsi painavista jutuista ja aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti.
Poikien Puhelin
Poikien Puhelin on Väestöliiton ylläpitämä tietoa ja tukea tarjoava palvelu pojille ja nuorille miehille. Voit nimettömästi ja luottamuksella jutella mistä tahansa sinulle tärkeästä aiheesta koulutetun mieshenkilön kanssa.