Yhteisöllisyys

Piirroskuva

Yhteisöllisyyden perusta on hyvä tahto ja asenne, rakentava keskustelu ja vuoropuhelu, toisten huomioiminen sekä kannustava ja kunnioittava kohtaaminen. Yhteisöllisyys edellyttää toimijoiden välistä luottamusta, viestintää ja vapautta toimia yhteisesti sovittujen asioiden eteen. Yhteisöllisyys tukee ihmisten kanssakäymistä, toisista välittämistä ja terveyttä, hyvinvointia.

Yhteisö toimi hyvin, kun siinä on mukana monenlaisia tyyppejä: pohdiskelevia, ideoivia, aikaansaavia, ilmapiiriä piristäviä jne. Samalla ihmisellä voi olla myös erilaisia rooleja. Innostaminen on kollektiivinen tehtävä ja vastuu toiminnasta kuuluu kaikille yhteisöön osallistuville.

Yhteisöllisyys mahdollistaa merkityksellisyyden kokemuksen, osallisuuden ja turvallisuuden tunteen sekä yhteyden toisiin ihmisiin. Yhteisöllisyys mahdollistaa juurtumisen paikkaan, mutta jättää myös poislähteneille paikkasidoksen mahdollisuuden.

Yhteisöllisyys on aina henkilökohtainen kokemus. Yhteisöllisyyden taso yhteisössä vaihtelee aina ajoittain ja se on täysin normaalia ja luonnollista. Tähän vaikuttaa mm. mukana olevien ihmisten erilaisuus ja se miten paljon ihmiset sitoutuvat yhteisöön milloinkin. Yhteisöllisyyttä voi luoda, vahvistaa ja palauttaa useiden eri menetelmien kautta. Yhteisöllisyys on ihmislähtöistä ja pysyy yllä, jos sitä ylläpidetään.

Yhteinen tekeminen ja kokeminen on tärkeää yhteisöllisyyden vuoksi. Yhteinen tekeminen voi olla esim. talkoita, juhlia, ruokailuhetkiä, harrastuksia ja ajanvietteitä. Maaseudulla kylä säilyy eläväisenä aktiivisten ihmisten toimesta. Se, miten uudet asukkaat pääsevät mukaan kyläyhteisöön, on olemalla itse aktiivinen, esimerkiksi tekemällä talkootyötä. Kylän hyvinvointi ja viihtyvyystekijät luovat elinvoimaisuutta ja muutosjoustavuutta maaseudulle. Yhteisöllisyys ja osallisuus on parhaimmillaan kunnan ja kylän veto- ja pitovoimatekijöitä.

Piirroskuva
Tiimiyhteistyö. Kuvassa käsiä.

Kunta tukemassa yhteisöllisyyttä ja verkostoitumista

Haluamme kuntana tukea yhteisöllisyyttä eri tavoin. Kuntaorganisaatiomme järjestää verkostoitumiseen tähtääviä tapahtumia mm. eri alojen osaajille (osaajien illat), yrittäjille, yhdistyksille ja kuntalaistilaisuuksia (Kyliltä kuuluu tapahtumat). Kuntaorganisaatiomme mahdollistaa yhdistyksille maksuttoman tilan (järjestötila vanhalla alakoululla) kohtaamisille. Lisäksi esimerkiksi valtuustosali ja koulun muutamat tilat ovat maksuttomasti kuntalaisten varattavissa.
Varattavat tilat

Vinkkilinkkinä: KYLÄHYVINVOINTI – Mitä on hyvinvointi ja miten siitä tulee kylähyvinvointia? – Toimintamalleja.

Piirroskuva
Yhteisöviljelmä

Kyläyhdistykset, metsästysseurat, Martat yms. yhdistykset tekevät paljon erilaisia asioita yhteisöllisyyden hyväksi.

Pyhäjärven kylällä on yhteisöviljelypalsta ja yhteisönä ylläpidettävä lammasaitaus lampaineen. Yhdessä toimiminen tarkoittaa sitä, että yhteisön jäsenet jakavat työn ja tuotoksen keskenään. Jäsenet tekevät työtä yhdessä talkoilla ja omilla vastuuviikoillaan. Pyhälle on myös suunnitteilla yhteisöasumista.

Ilmianna meille kirjaamo@pelkosenniemi.fi sähköpostiosoitteeseen muita yhteisöllisiä kohteita/tuotoksia kunnan alueella.

Piirroskuva
Piirroskuva

Yhteisöllisyyttä ja verkostoitumista tukevia alueen ryhmiä

Yhteisöllisyyttä ja verkostoitumista helpottaaksemme ohessa on listattu erilaisia alueen yksityisten henkilöiden ylläpitämiä ryhmiä tiedoksi:

Facebook
-Pelkosenniemen hyvänmielen kanava
-Pelekosenniemeläiset ja sieltä karanneet
-Pelkosenniemi – Lapinneidon sydämessä
-Kaverihaku Pelkosenniemi
-Pyhän asukkaat
-Kairala – Kitisen komia kylä

Whatsupp
-Aktiviteettiryhmä
-Luovat osaajat Pelkosenniemellä ja lähialueilla
-Kairalan väki
-Pyhää kulttuuriseuraa
-Asuminen yhteisöllisesti Pyhäjärvellä
-Pyhän lasten vanhemmat

Puoliavoimia whatsupp -ryhmiä
-Pyhän Naistenpiiri
-Pyhän tanssit (luovan tanssit ryhmä)

**************

Toivomme, että ilmoitatte meille kirjaamo@pelkosenniemi.fi sähköpostiin muitakin alueen vapaamuotoisia yksityisten henkilöiden ylläpitämiä hyvänmielen ryhmiä, jotta voimme lisätä niitä sivuillemme tiedoksi ja kaikkien hyödyksi.

 

Piirroskuva

Vuorovaikutus, yhteinen tekeminen ja yhteisöllisyys korostuu yhdistysten toiminnan osana.

Yhdistykset