Lasta odottavat perheet

Piirroskuva

Uuden lapsen syntymä tuo mukanaan paljon ajatuksia ja suunnittelemista. Näiltä sivuilta löydät tietoa ja tukea tähän elämäntilanteeseen.

Piirroskuva
  • Äitiysneuvola

    Raskauden aikana odottava vanhempi käy neuvolassa terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotoilla. Terveydenhoitajalla käyntejä on noin 9–10 kertaa ja lääkärillä 2 kertaa. Tarvittaessa raskaana oleva ohjataan jatkotutkimuksiin. Raskaana olevalle tarjotaan mahdollisuus raskauden aikaisiin sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien seulontoihin, jotka perustuvat valtakunnalliseen seulontaohjelmaan. Tutkimukset ovat vapaaehtoisia.

    Äitiysneuvolan tavoitteena on turvata raskaana olevan ja sikiön terveys ja hyvinvointi. Lisäksi tavoitteena on edistää tulevien vanhempien ja koko perheen hyvinvointia sekä tulevan lapsen kehitysympäristön turvallisuutta. Huomiota kiinnitetään parisuhteeseen, vanhemmuuteen ja vuorovaikutukseen. Ensimmäistä lasta odottaville järjestetään moniammatillisesti toteutettua perhevalmennusta.

    Terveystarkastuksia järjestetään raskausaikana THL:n suosituksen mukaisesti. Lisäkäyntejä tarjotaan yksilöllisen tarpeen mukaan.

    Äitiysneuvolapalveluihin

    Perhe- ja synnytysvalmennus

    Neuvoloiden tarjoama perhevalmennus on tarkoitettu ensimmäistä lasta odottaville perheille. Perhevalmennuksen tavoitteena on antaa tietoa, tukea synnytykseen valmistautumiseen ja vanhemmaksi kasvamiseen, edistää perheen sisäistä vuorovaikutusta ja kokonaisvaltaista terveyttä. Perhevalmennukseen sisältyvän synnytysvalmennuksen tavoitteena on kokonaisvaltainen ja myönteinen synnytyskokemus sekä synnyttäjän ja puolison voimavarojen vahvistaminen.

     

    Suun terveys

     

    Terveyskeskus

  • Tietoa naistentaudeista, synnytyksistä ja hedelmällisyydestä

    Naistalo.fi tarjoaa luotettavaa tietoa ja tukea naistentauteihin ja synnytyksiin liittyen. Palvelussa on huomioitu erityisesti raskautta suunnittelevat, raskaana olevat ja synnyttäneet naiset ja heidän läheisensä sekä naistentautipotilaat.

    Naistalo.fi-sivuille

     

    Tietoa ja vertaistukea äitien ja raskaana olevien masennuksesta

    Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry on yhdistys, joka auttaa raskausajan masennusta tai synnytyksen jälkeistä masennusta sairastavia ja vauva-ajan psykoosin kokeneita äitejä antamalla vertaistukea. Yhdistys myös tiedottaa näistä sairauksista eri tahoille.

    Äimän sivuille

     

    Tukea imetykseen

    Imetyksen tuen sivut tarjoavat jokaiselle sopivan tavan saada tukea imetykseen. Sivuilta löydät tietoa ja tukea imetystaipaleesi varrella kohtaamiisi erilaisiin tilanteisiin.

    Imetys.fi-sivuille

     

    Liikkumisen suositus raskauden aikana

    UKK-instituutin sivuilta löydät liikkumisen suositukset normaalin raskauden aikana. Liikkumisen suosituksessa raskausaikana painottuu odottajan hyvä olo omaa kehoa kuunnellen.

    UKK-instituutin sivuille

     

    Tietoa ja tukea lapsiperheen arkeen

    Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainnetistä löydät tietoa ja tukea lapsiperheen arkeen sekä tietoa lapsen eri ikäkausien kehityksestä. Sivuilta löydät myös maksuttoman vanhempainpuhelimen ja vanhempainchatin, joissa voit puhua tai kirjoittaa mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta.

    MLL:n sivuille

     

    Valtakunnallista tukea vanhemmuuteen

    Vanhempien Akatemiaan ovat tervetulleita kaikki 0–16-vuotiaiden lasten vanhemmat. Vanhempien Akatemia on tutkittuun tietoon, verkostoyhteistyöhön sekä vanhempien ja perheiden osallisuuteen pohjautuva kolmiportainen toimintamalli vanhemmuuden tukemiseksi. Osallistuminen on maksutonta, toimintaa tukee sosiaali- ja terveysministeriö (STEA).

    Vanhempien Akatemian sivuille

     

    Omannäköistä hyvinvointia perheille

    Neuvokas perhe tarjoaa vinkkejä ja ideoita perhearjen hyvinvointiin. Kun syöminen, liikkuminen, lepo, ruutuaika tai lapsen kehosuhde pohdituttaa, on Neuvokas perhe apunanne. Neuvokas perhe on osa Suomen Sydänliiton toimintaa.

    Neuvokas perhe -sivustolle

     

    Luotettavaa apua mielen hyvinvointiin

    Mielenterveystalo.fi on julkisen terveydenhuollon tarjoamaa luotettavaa apua mielen hyvinvointiin. Sivuilta löydät muun muassa omahoito-ohjelmia, nettiterapiaa sekä tietoa mistä saat tukea mielenterveyden haasteisiin.

    Mielenterveystalo.fi-sivuille

     

    Vahvista itseäsi ja mielenterveyttäsi

    Suomen Mielenterveys ry:n MIELI ry on maailman vanhin mielenterveysalan kansalaisjärjestö. Mieli.fi-sivuilta löytyy mm. koulutuksia ja materiaaleja sekä erilaisia mielenhyvinvoinnin harjoituksia.

    Mieli.fi-sivuille

     

    Tupakoinnin lopettamisen tueksi

    Pikkutöppöset-sivustolta löydät tukea ja tietoa tupakoinnin tai muiden nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen raskausaikana tai pikkulapsiarjessa. Maksuttomat ja anonyymit viikoittaiset chatit tarjoavat sekä vertaistukea että vanhempien tarpeisiin räätälöityä tietoa.

    Apua tupakoinnin lopettamiseen

     

    Tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista

    Päihdelinkki-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Kaikki palvelut ovat nimettömiä ja maksuttomia.

    Päihdelinkin sivuille

     

    Ehkäisevää päihdetyötä

    Päihde- tai rahapeliongelma koskettaa monien elämää tavalla tai toisella, vaikka itsellä ei näitä ongelmia olisikaan. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ehkäisee alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvien ongelmien lisäksi pelaamisesta syntyviä haittoja. Sivuilta löydät toimintaa ja palveluja lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen sekä opiskelijoille, työikäisille ja ikääntyneille sekä maksuttoman 24/7 auki olevan päihdeneuvontapuhelimen.

    Ehyt.fi-sivuille

  • Tietoa ja palveluja elämäsi eri tilanteisiin

    Suomi.fi-verkkopalvelusta löytyy tietoa eri elämäntilanteisiin ja saatavilla oleviin palveluihin sekä toimintaohjeita asioiden hoitamiseen. Kun tunnistaudut Suomi.fi-palveluun, voit viestiä viranomaisten kanssa, antaa ja pyytää valtuuksia sekä tarkistaa omat rekisteritietosi.

    Suomi.fi-palveluun

     

    Kootusti tietoa terveydestäsi

    Omakanta on valtakunnallinen verkkopalvelu, josta näet omat terveystietosi vuorokauden ympäri. Vähitellen näet Omakannasta myös sosiaalipalvelujen asiakastietoja. Kirjaudu Omakantaan aina Kanta.fi-sivustolla.

    Omakantaan

     

    Lapin virtuaalinen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus

    Virtu.fi on Lapin virtuaalinen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus. Virtusta löydät kuntakohtaisesti kuntien tarjoamia sähköisiä palveluita.

    Virtu.fi-palveluun

     

    Arvioi oireesi Omaolossa

    Omaolo on valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalvelu, jonka tarkoituksena on edistää kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Saat arvion hoidon tarpeesta ympäri vuorokauden ja tarvittaessa yhteyden julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisiin paikkakunnallasi.

    Omaolo-palveluun