Yhteisöllisyys

Piirroskuva

Yhteisöllisyys mahdollistaa merkityksellisyyden kokemuksen, osallisuuden ja turvallisuuden tunteen sekä yhteyden toisiin ihmisiin. Yhteisöllisyys mahdollistaa juurtumisen paikkaan, mutta jättää myös poislähteneille paikkasidoksen mahdollisuuden.

Yhteisöllisyys on aina henkilökohtainen kokemus. Yhteisöllisyyden taso yhteisössä vaihtelee aina ajoittain ja se on täysin normaalia ja luonnollista. Tähän vaikuttaa mm. mukana olevien ihmisten erilaisuus ja se miten paljon ihmiset sitoutuvat yhteisöön milloinkin. Yhteisöllisyyttä voi luoda, vahvistaa ja palauttaa useiden eri menetelmien kautta. Yhteisöllisyys on ihmislähtöistä ja pysyy yllä, jos sitä ylläpidetään.

Yhteinen tekeminen ja kokeminen on tärkeää yhteisöllisyyden vuoksi. Yhteinen tekeminen voi olla esim. talkoita, juhlia, ruokailuhetkiä, harrastuksia ja ajanvietteitä. Maaseudulla kylä säilyy eläväisenä aktiivisten ihmisten toimesta. Se, miten uudet asukkaat pääsevät mukaan kyläyhteisöön, on olemalla itse aktiivinen, esimerkiksi tekemällä talkootyötä. Kylän hyvinvointi ja viihtyvyystekijät luovat elinvoimaisuutta ja muutosjoustavuutta maaseudulle. Yhteisöllisyys ja osallisuus on parhaimmillaan kunnan ja kylän veto- ja pitovoimatekijöitä.

Piirroskuva

Yhteisöllisyyttä ja verkostoitumista tukevia alueen ryhmiä

Piirroskuva

Yhteisöllisyyttä ja verkostoitumista helpottaaksemme ohessa on listattu erilaisia alueen ryhmiä teille tiedoksi:

Facebook
-Pelkosenniemen hyvänmielen kanava
-Pelekosenniemeläiset ja sieltä karanneet
-Pyhän asukkaat
-Kairala – Kitisen komia kylä

Whatsupp
-Aktiviteettiryhmä
-Pyhää kulttuuriseuraa
-Kairalan väki
-Asuminen yhteisöllisesti Pyhäjärvellä
-Luovat osaajat Pelkosenniemellä ja lähialueilla

Puoliavoimia whatsupp -ryhmiä
-Pyhän Naistenpiiri
-Pyhän tanssit (luovan tanssit ryhmä)

Toivomme, että ilmoitatte meille kirjaamo@pelkosenniemi.fi sähköpostiin muitakin alueen ryhmiä, jotta voimme lisätä niitä sivuillemme tiedoksi ja kaikkien hyödyksi.