Alueen ladut ja retkeilyreitit


Pelkosenniemen kunnan alueella on useita retkeily- ja virkistyskäyttöön tarkoitettuja kohteita ympäri vuoden. Kohteita ylläpidosta huolehtii kunta, alueen yritykset ja yhdistykset tai metsähallitus. Kohteita voi selata kätevästi erilaisista reitti- ja karttapalveluista, kuten retkikartta.fi -sovelluksesta.

Ladut ja talviretkeilyreitit

Kirkonkylän ja Suvannon ladut ja talviretkeilyreitit

Kirkonkylän ja Suvannon puolella on tällä hetkellä kymmenien kilometrien verran perinteiselle hiihtotavalle latuja. Ladut ovat käytössä ja ajetaan aina tarvittaessa, pääsääntöisesti lumisateiden jälkeen. Latujen ylläpidosta vastaa kunnan elinvoimapalvelut.

Kirkonkylän puoleisella latu kiertää Kurkihyppyläntien mutkan kautta aina Kilpiaavan lintutornille asti. Rengasreitiltä voi jatkaa matkaa myös Maaherran laavulle asti.
Kirkonkylän ladun tiedot

Arvospuolella sijaitsevaa latua pitkin pääsee Kuikkavaaran laavulle asti. Latu lähtee Vuotoksentien varresta. Reitin pituus on noin 12,4 km. Huom! Arvospuolen ladulla Kortelahden alapuolella latu on pidemmältä matkalta poiskäytöstä monesta kohtaa.
Arvospuolen ladun tiedot

Suvannon kylän latu kulkee kylän keskustasta. Ladulle pääsee Mattilan tai Perälän kohdalta. Reitin pituus on noin 6km.
Suvannon ladun tiedot

Pyhä-Luoston ladut

Pyhä-Luoston kansallispuiston maisemissa on yhteensä 150 kilometriä latuja ja Luoston ja Pyhän ladut ovat yhteydessä toisiinsa. Vaihtoehtoja riittää helpoista tasamaan laduista retkilatuihin ja vaativiin hiihtotreeneihin asti. Suurin osa hoidetuista laduista soveltuu sekä perinteisellä että luistelutyylillä etenemiseen. Pyhätunturin ensilumenlatu (2 900 m) avataan jo varhain syystalvella perinteiselle ja luistelutyylille.

Tutustu Pyhä-Luoston latuihin!

Kirkonkylän puoleiset kesäretkeilyreitit ja -kohteet

Pururata
Valaistu pururata löytyy kirkonkylän tuntumasta. Reitti lähtee päiväkodin takaa ja se on noin yhden kilometrin pituinen. Pururadalla on esteetön laavu ja käymälä. Reitin ympärillä menee myös yhdeksän väyläinen frisbeegolf-rata. 

Kilpiaapa
Kilpiaava on Suomen kymmeneksi suurin aapasuo joka sijaitsee kirkonkylän tuntumassa. Ulkoilureitti lähtee päiväkodin sivusta ja reitti on yhteen suuntaan noin 3km. Reitillä on kaksi tulipaikkaa, pururadalla oleva laavu on esteetön. Lisäksi kilpiaavan suo elämää on mahdollista seurata live-lähetyksestä alla olevasta linkistä. Ylläpidosta vastaa Pelkosenniemen kunta.
Reitin tiedot (vain kesäreitti, ei näy talvella)
Live-lähetys

Kuikkavaara
Kuikkavaara sijaitsee kirkonkylän tuntumassa Arvospuolella. Kuikkavaaralla on kota johon pääsee kesäisin kävellen ja talvisin latua pitkin. Ylläpidosta vastaa Pelkosenniemen kunta.
Reitti:

Sokanaapa
Sokanaapa on yksi alueen suosituimmista lintutorneista. Reitti sopii myös liikuntarajoitteiselle. Lintutornille johtavalle reitille pääsee Savukoskentien tuntumasta. Ylläpidosta vastaa metsähallitus.
Reitin tiedot

Pyhätunturin puoleiset kesäretkeilyreitit ja -kohteet

Pyhätunturilla on paljon erilaisia retkeily- ja virkistyspaikkoja eri tasoisille liikkujille. Lisätietoja kohteista ja lisää reittejä löydät: Pyhä-Luoston reitit – Luontoon.fi

Aittakuru

Aittakurun kesäretkeilyreitti kulkee Pyhän hotellilta. Kesäretkeily reitin pituus on 2km. Myös Soutajantien kupeesta pääsee kätevästi aittakurun kesäretkeily reitille. Aittakurussa on myös lava jossa järjestetään tapahtumia.

Reitin tiedot

Isokuru

Isokuru sijaitsee Kultakeron ja Ukonhatun tunturihuippujen välissä. Kurun pohjalla olevaa puista kävelysiltaa pitkin pääset Pyhänkasteenlammelle ja -putoukselle. Isokurun reitin pituus on 3km.

Reitin tiedot

Soutaja

Soutajatunturi lähtee Pyhäjärven kupeesta, reitin pituus on 15km ja siellä on kota. Reittiä voi käyttää myös maastopyöräilyyn sekä talvisin lumikenkäilyyn.

Reitin tiedot

Noitatunturin valloitus

Noitatunturin valloituksen rengasreitin lähtöpiste on luontokeskus Naava. Reitin pituus on 14.5km ja se on vaativa mm. tunturin, kivikkoisuuden ja jyrkän nousun vuoksi.

Reitin tiedot

Tunturiaavan luontopolku

Tunturiaavan luontopolun lähtöpiste on luontokeskus Naavasta. Reitti on 7km pitkä ja matkan varrella on myös tiaislaavu jossa on kuivakäymälä ja liiteri.

Reitin tiedot

Rykimäkuru:

Rykimäkurun lähtöpiste on Pyhä-Luoston maantien varrella Rykimäkeron pysäköintialueella (n. 19km Pyhältä Luoston suuntaan). Reitin pituus on 12-14km. Reitin varrella näkee seudun komeimman rotkolaakson Rykimäkurun.

Reitin tiedot