Hammashuolto

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuolto vastaa suu- ja hammassairauksien perushoidon järjestämisestä.
Palvelujen piiriin kuuluvat kaikki pelkosenniemeläiset ja savukoskelaiset.

Hoitoon pääsy määräytyy terveysperusteisesti, perustuen hammaslääketieteelliseen hoidon tarpeeseen ja kansallisiin kiireettömän hoidon yhtenäisiin perusteisiin suun terveydenhuollossa.

Hoitoon hakeudutaan hammashuollon ajanvarauksen kautta, joko soittamalla tai käymällä vastaanotolla. Tällöin selvitetään potilaan henkilötiedot ja tehdään potilaan tarvitseman hoidon tarpeen ja kiireellisyyden ensiarvio.

Henkilöiltä, joka on täyttänyt 18 vuotta, peritään kuntayhtymän hallituksen hyväksymät maksut, jotka perustuvat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuasetukseen. Kunnallisen terveydenhuollon asiakasmaksukatto ei koske hammashuoltoa.

 

 

Koronavirustilanteeseen varautuminen suun terveydenhuollossa

Henkilöillä, joilla on todettu tai epäillään olevan koronainfektio tai jotka ovat olleet lähikontaktissa henkilön kanssa, jolla on hengitystie-infektion oireita tai kuumetta  (yli 37.5 C), jotka ovat palanneet ulkomailta 14 vuorokauden sisällä  sekä flunssaoireita potevat henkilöt,  kiireetön hoito siirretään eteenpäin.  Näille väestöryhmille tarjotaan vain kiireellinen hoito.

Jos kuulut yllä lueteltuihin ryhmiin,  kiireetön hoito siirretään kunnes olet parantunut tai koronavirustilanne rauhoittunut.  Tilanne arvioidaan aina yksilöllisesti.

 

Tämän hetkisen tiedon (THL 24.3.2020) mukaan vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat henkilöt.  Lisäksi vaaraa voivat erityisesti iäkkäillä lisätä sairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä, esimerkiksi

  • vaikea-asteinen sydänsairaus
  • huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus
  • diabetes, johon liittyy elinvaurioita
  • krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
  • vastustuskykyä heikentävä tauti kuten aktiivisessa solunsalpaajahoidossa oleva leukemia tai lymfooma (ei ylläpitohoito)
  • muita tekijöitä, jotka yleisesti ottaen heikentävät keuhkojen toimintaa ja saattavat lisätä koronavirusinfektion riskiä terveydelle, ovat sairaalloinen ylipaino (BMI yli 40) sekä päivittäinen tupakointi.

 

 

Jos epäilet koronavirusta, ota yhteyttä terveyskeskukseen puhelimitse

ma-to klo 8-14.45, pe klo 8-13.30 Pelkosenniemi 0405638 131 ja Savukoski 040 5637 757

 

ma-to klo 15-21, pe klo 13.30 -21 ja la-su klo 8-21 Hyvinvointikeskus Lapponia 020 690 870,  Sairaalankatu 9, Kemijärvi

Öisin (klo 21-8) Lapin keskussairaala 016 322 4800,  Ounasrintentie 22, Rovaniemi

Yhteyttä voi ottaa myös sähköisesti , katso ohjeet terveyskeskuksen sivuilta.

 

Oireista oma-arvion voit tehdä  https://www.omaolo.fi/palvelut/oirearviot/649

 

 

LINKIT:

Hammaslääkäriliitto
Kela
Terveyskirjasto
Terveysnetti
Tietoa lapsen hampaidenhoidosta
ilovesuu
Selkovideo hampaiden harjauksesta
Puhtaat hampaat

 

 

 

 

 

Päivitetty 30.06.2020